COVID-19

Coronavirus i Danmark

Da det, som i så mange andre lande, ikke er lykkedes at inddæmme COVID-19 smitten i Danmark - så gælder det nu om at holde smitten nede på et niveau som det danske sundhedsvæsen kan håndtere. Antallet i intensiv terapi sætter begrænsningen.

I Danmark har vi 1060 respiratorer som kan frigøres til COVID-19, men det vil være personalet og antallet af intensiv sygeplejersker der sætter begrænsningen. Da de ikke kan arbejde 24 timer i døgnet – skønnes det at vi kun vil kunne håndtere 450 personer i intensiv terapi på længere sigt.

Smittetrykket angives ofte i form af det effektive reproduktionstal (Re) der er mål for hvor mange personer der i gennemsnit får bragt smitten videre fra ét sygdomstilfælde. Når smittetrykket er under 1 vil sygdommen langsomt dø ud, men bliver det over 1 skal vi passe på at sygdommen ikke løber fra os. Statens Seruminstitut udregner løbende smittetrykket ud fra antallet af nyindlagte.

Selv om smittetrykket er lavt ville vi ikke kunne få sygdommen i Danmark til at dø ud ved at holde lukket. Danmark er en del af en global verden og sygdommen vil let kunne spredes igen så længe vi ikke er immune. Immunitet er en faktor der hjælper med at holde sygdommen nede.

Lige nu er der ca. 3% af befolkningen der har haft COVED-19. Tallet er meget usikkert – men vi forventer snart at modtage et bedre tal når vi får resultaterne for test af de tilfældigt udvalgte danskere.

Vi er langt fra flokimmunitet – så det er ikke det vi i Danmark sigter efter.

Derimod sigter vi efter at åbne samfundet inden for de ovenfor beskrevne sundheds kapacitets mæssige rammer for at afbøde den økonomiske krise.

 

Opdateret 7/5-2020